Mobiel menu

« Terug naar overzicht

Van VAR naar Modelovereenkomst

31 maart 2016

Vanaf 1 mei 2016 komt de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) te vervallen, hiervoor in de plaats komt de Modelovereenkomst.

Vanaf 1 mei 2016 is een VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) geen geldig document meer om aan te tonen dat u ZZP’er bent en dus niet loondienst bent van de opdrachtgever. Dit geld dus voor u als bezitter van een VAR of voor u als opdrachtgever die een ZZP’er inhuurt.

Vanaf 1 mei 2016 zal gewerkt gaan worden met de zogenoemde Modelovereenkomsten. Let wel het werken met deze overeenkomsten is geen verplichting. Wanneer eenvoudig aantoonbaar is dat u niet in loondienst werkt maar word ingehuurd als ZZP’er dan hoeft u geen modelovereenkomst te gebruiken.  Voor opdrachtgevers is het aan te raden om met deze overeenkomsten risico’s uit te sluiten maar verplicht is het evenals de VAR dus niet. Dit is per situatie afhankelijk. In principe is het zo dat de opdrachtgever de overeenkomst moet aanbieden aan de ZZP’er/opdrachtnemer.

Tot 1 mei 2017 hanteert de belastingdienst een implementatietermijn waarin de belastingdienst zich soepel opstelt met de beoordeling. Op de website van onder andere de belastingdienst staan standaardmodelovereenkomsten die u kunt gebruiken.

Heeft u naar aanleiding van deze mail vragen neemt u dan contact met ons op. Wilt u een modelovereenkomst op laten stellen door Van Laanen Advies Informeer dan naar de mogelijkheden en tarieven.

Via onderstaande link komt u op de website van de belastingdienst waar u uitgebreide informatie kunt vinden over de modelovereenkomsten http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/zzp_ers/modelovereenkomsten_ipv_var

 

Bellen of mailen.

(024) 397 47 94 of mail.

neem contact op

Starten?

Doe de starterstour
met Marcel en Joost.

starterstour